od Martin_ » 14 led 2013, 11:26
Z mého pohledu je s prokletím ten zásadní problém, že výklad karty není jednoznačný (což není u více karet, ale u prokletí je to daleko problematičtější než u jiných karet) a když to přeženu, tak každý si tu kartu vykládá jinak. A není to ani tak způsobeno překladem jako u jiných karet. Kouknul jsem na oficiální stránky a ve starých turnajových pravidlech tam mají prokletí zakázané. Zkrátka ta karta není domyšlená, a/nebo je špatně vysvětlená. Z toho důvodu jsem ji (bohužel) zakázal.
Jinak co se obecně týče omezení karet, souhlasím s Tebou, že by se hra neměla zvrhnout pouze na boj. Já sám mám rád balíky postavené na netradičních strategiích. Ta omezení pro aktuální turnaj vycházejí z původního záměru, že půjde o turnaj specificky zaměřený na boj, a nehodlám tahle striktní omezení používat i pro ostatní turnaje. I tak ale pořád jde o nějaký kompromis. Většina hráčů tvrdí, že mají radši bojové než administrativní balíky. Podle toho, co jsem si přečetl z minulých ročníků, se k těm současným omezením "dokonvergovalo" ze zkušenosti. Nejdřív všichni hráli Přeškolení, tak se zakázalo. To samé s Ignorací kardinála. Omezily se "zraňovací" karty jako Primitivní past, Poddejte se apod., aby se více bojovalo. Ze stejného důvodu loni Bigles zakázal úkoly. Tak nevím, jestli v případě zmírnění restrikcí by se postupem času zase situace neopakovala...
Zkusím to nadhodit na turnaji, zjistit, jak to vidí ostatní (klidně ale pište i sem), a podle toho se zařídit.
Omlouvám se za zdlouhavý příspěvek :)